کتاب/ ماخذشناسی تحلیلی کتب مدیریت اسلامی

نوبت چاپ :  اول
شابک :  ۹۷۸۶۰۰۲۱۴۳۱۶۷

سخن نخست
موضوع نظم و انضباط فصل مهمي در زندگي فردي بشر و اداره جوامع داشته است. از اين رو موضوع مذکور چه در آموزه‌هاي وحياني و چه در پژوهش‌هاي انساني مورد توجه قرار بوده است. البته ذکر اين نکته بديهي و البته مهم لازم است که پاسخ به اين سوال اساسي مثل بسياري مسائل مهم ديگر يکسان نبوده و تحت تاثير جهان‌بيني‌ها و ارزش‌هاي مکاتب فکري تنوع و تفاوت يافته است. اين بنده در کتاب حاضر تلاش نموده ضمن بررسي احصاي قرائت‌هاي موجود مرسوم درخصوص نظم و انضباط به ريشه‌ها و مناقشه‌هاي مورد توجه در هر يک بپردازد. نهايتاً اينکه با بضاعت اندک خود سعي کرده جايگاه نگاه اسلام به مقوله‌ي نظم و انضباط را تقرير نمايد. پر واضح است که نگاه اسلامي تحت تاثير تلقي از جهان و انسان و خلقت خواهد بود، موضوعي که در کتاب بدان تاکيد شده است. در نگاه اسلامي عالم به جهان ماده و زندگي به حيات دنيايي محدود نيست و همه‌ي مخلوقات ماهيتشان از خدايي و به سوي خدايي است و هر گونه تخطي از اين مسير نوعي بي‌نظمي و بي‌انضباطي است. انسان در نگاه اسلامي موجودي جبراً مختار است و در دنيايي از محدوديت‌ها مي‌تواند مسير خويش را اراده نموده و بر اساس انتخاب‌هايش ارزش يابد. به علاوه همو است که بايستي آگاه باشد که در نظام عدل الهي و بر حسب وسعت و استعدادش مورد حسابرسي قرار مي‌گيرد. اما به نظر نويسنده شاه بيت نظم و انضباط در نگاه اسلامي دو موضوع است؛ يکي مدير و رهبر الهي طي طريق نموده‌ي دستگير خلق که سرشار از محبت الهي به مخلوقات و انسان‌هاست و ديگري تاکيد بر ميل به رشد و تعالي براي همه، اعم از مدير وکارمند و ساختار و فرهنگ و هر پديده‌ي ديگر؛ و البته اين رشد و تعالي بدون مبدا و مقصد نيست که در غير اين صورت به برتري‌جويي و استعلا تقليل خواهد يافت؛ بلکه مبداش خداي لم‌يزل و مقصدش خداي جل و اعلي خواهد بود. بخش عمده‌اي از متن كتاب حاضر، حاصل رساله دكتري نگارنده در رشته‌ مديريت منابع انساني است‌ كه در سال ۱۳۸۸ در دانشكده‌ مديريت و اقتصاد دانشگاه تربيت مدرس به راهنمايي جناب ‌آقاي دكترحسن دانايي فرد، مشاوره جناب آقاي دكتر اصغر مشبکي و جناب آقاي دكتر ولي الله نقي‌پورفر از آن دفاع شده است‌. برخود لازم مي‌دانم از تک‌تک اساتيد محترم که مرا در اين مسير راهنمايي فرموده و مورد تفقد قرار داده‌اند تشکر نمايم. به علاوه از برادر ارجمند و ارزشي‌ام دکتر اسدالله گنجعلي به سبب مطالعه کل کتاب و ارايه رهنمودهاي دقيق و علمي تشکر مي‌نمايم. همچنين بر خود لازم مي‌دانم از برادر ارجمند و دقيق و دلسوزم جناب آقاي سيد محمدرضا سيدي که زحمت ويرايش علمي و ادبي متن را متقبل شدند کمال تشکر و قدر داني را ابراز نمايم. نهايتاً اين که براي همه‌ي زحمات و صبر و تشويق‌هايي که پدر و مادر محترم و همسر بزرگوارم داشته‌اند از ايشان سپاس‌گذارم.

بدون ترديد کتاب حاضر خالي از اشکال نيست. نقدهاي دلسوزانه و تکميل‌کننده موجب غناي آن خواهد بود بعونه تعالي.

ميثم لطيفي

پاييز ۱۳۹۱