کتاب/ گام های کوتاه اما سریع

عنوان کتاب : ماخذشناسی تحلیلی کتب مدیریت اسلامی
مولفان : سعید حجازی فر؛علی خانی

مقدمه

اسلام‌ دين‌ كاملي‌ است‌ كه‌ براي‌ تمام‌ فعاليت‌هاي‌ بشر،‌ اعم‌ از فردي‌ يا جمعي‌، قوانيني‌ را ارائه نموده است. دين مبين اسلام‌ قوانين كاملي‌ را نيز براي‌ ادارة‌ حكومت‌، دولت‌، جنگ‌ و تعيين‌ حدود دسته‌بندي آنها‌ ارائه‌ كرده‌ است‌. هيچ‌ عرصه‌اي‌ از فعاليت‌ فردي‌ و اجتماعي ‌وجود ندارد كه‌ اسلام آن‌را ناديده بگيرد و کنار بگذارد. باور بر اين‌ است‌ كه‌ چنين‌ دين‌ كاملي‌، مستعد ارائه‌ پاسخ‌هاي‌ جديد به‌ مسائل‌ نوين‌ جوامعي‌ است‌ كه‌ در جستجوي‌ توسعه‌ و نوسازي‌ هستند.

از زمان شروع غيبت امام زمان (۴) تا پيش از انقلاب اسلامي ايران، شيعه به‌دليل اينكه از حكومت‌داري به دور بوده و تنها در موارد محدودي از تاريخ به‌صورت تشريفاتي در حكومت حضور داشته و در حقيقت دوران تقيه خود را سپري مي‌كرده است، علما و دانشمندان شيعه به‌طور بسيار محدود، به تبيين و تفسير اجتماعيات اسلام جهت پياده‌سازي آن در جوامع اسلامي پرداخته‌اند.

پس از پيروزي شکوهمند انقلاب اسلامي و تشکيل حکومت اسلامي با تأکيد بر آرمان‌هاي تشّيع، ‌ضرورت به‌كارگيري احكام اجتماعيات اسلام در اداره و مديريت جامعه بسيار احساس گرديد. در همين راستا يكي از مباحث مطرح شده، ‌بحث مديريت اسلامي‌ است‌ که موجب شده است كه در اين زمينه كتب متعددي با رويكردها و ديدگاه‌هاي متفاوت به رشته تحرير درآيد.

بر اين اساس آنچه در باب مديريت و رهبري در اسلام تأليف شده است، سرمايه‌هاي معنوي انقلاب اسلامي به‌شمار مي‌آيد. از اين رو هرگونه اقدامي که در جهت شناسايي، گردآوري، حفظ و نگهداري و توسعه اين آثار به‌منظور بهره‌برداري گسترده‌تر از آنها صورت مي‌پذيرد، عين رشد و مصداق مديريت و رهبري به‌حساب مي‌آيد. در ساليان اخير سير و تحول در مکتوبات اين حوزه، از گستردگي قابل توجهي برخوردار شده است. از همين رو امروزه در عصر انفجار اطلاعات، دستيابي به منابع يک موضوع در ميان انبوه اطلاعات از جمله مقوله‌هاي قابل اهميتي است که عدم توجه به آن، با نبود اصل منابع چندان تفاوتي ندارد.

بدون شك جهت توليد علم و گسترش مرز دانش در هر زمينه‌اي، آشنايي و فراگيري مرزهاي آن دانش پيش‌شرط لازم مي‌باشد. امروزه پس از گذشت قريب به ۳۰ سال از پيروزي شکوهمند انقلاب اسلامي و تشكيل دولت جمهوري اسلامي در ايران، در مقايسه با جايگاه گذشته و كنوني مديريت اسلامي مشخص مي‌باشد كه مديريت اسلامي بسيار تأثيرگذارتر از ديگر انديشه‌ها و نمونه‌هاي عملي مديريت در جهان بوده و هست. اگر‌چه کتب مرتبط با حوزه مديريت اسلامي به‌صورت پراكنده در برخي از منابع يافت مي‌شود‌، با اين همه لااقل کتب‌ موجود در بازار که هنوز چاپ مي‌شوند‌ تاكنون به‌صورت متمركز در يك کتاب و آن هم به‌صورت تحليلي‌ ارائه نشده است‌، لذا ‌محققان و انديشمنداني كه مي‌خواهند از اين کتب استفاده نمايند، تنها با صرف زمان و هزينه زياد و انجام دوباره كاري‌هاي متعدد، به آنها دست مي‌يابند.

از همين رو با توجه به حجم گسترده اين کتاب‌ها لازم است تا در قالب يك طرح جامع و مستمرکتب موجود در اين حوزه گردآوري و طبقه‌بندي شود تا محققين و پژوهشگران اين حوزه، كه به حمدالله اقبال گسترده‌اي هم در اين زمينه در دانشگاه‌ها و حوزه‌هاي علميه به‌وجود آمده است، ضمن آگاهي از كليه كارهاي انجام شده و دستاوردها و مرزهاي دانش مديريت اسلامي، بتوانند با هم‌افزايي بيشتر ادامه مسير را طي نمايند.

در همين راستا يک پروژه پژوهشي در سال ۱۳۸۷ براي مأخذشناسي تحليلي کتب مديريت اسلامي تعريف و پيگيري شد که از طرف مرکز تحقيقات دانشگاه امام‌صادق(۷‌) مورد استقبال گرفت. مبناي انتخاب کتب هم کتاب‌هاي موجود و در دسترس در همان سال۱۳۸۷ بود. بنابراين کتاب‌هايي که در اين مجموعه معرفي مي‌شوند، نشا‌ن‌دهنده برتري آنها نسبت به ساير کتب مديريت اسلامي نمي‌باشد.

فايده انجام اين کار پژوهشي اين است که محققين با‌ محتوا و حجم کارهاي رايجي که انجام شده است آشنا مي‌شوند و در‌مي‌يابند که براي پرداختن به موضوعي خاص به کدام کتاب‌ها بايد رجوع کند و چون در اين پروژه با رويکرد تحليلي جمع‌آوري مي‌شوند محقق مي‌تواند تشخيص دهد که کدام کتاب‌ها مناسب تحقيق هستند و کيفيت کلي آن کتاب چگونه است. در ضمن‌ اين منبع قابل استفاده براي تمام پژوهشگران‌، اساتيد و دانشجويان علاقه‌مند به حوزه مديريت اسلامي خواهد بود.

برای بارگیری فهرست مطالب و بخشی از کتاب اینجا کلیک کنید.