کتاب/ سیمای سازمان از نگاه اسلام در پرتو استعاره امانت
کتاب/ عهدنامه امير (عليه‌السلام)؛ جان مایه خرد معنوی در حکم‌رانی و سنت انبياء

کتاب/ شناسايي مفروضات بنيادين فرهنگ سازماني درمحيط‌هاي آموزشي

عنوان کتاب : شناسایی مفروضات بنیادین فرهنگ سازمانی در محیط های آموزشی با تاکید بر آموزه های اسلامی
مولف : منصوره صالحي
سال انتشار :  ۱۳۹۲
نوبت چاپ :  اول
شابک :  ۹۷۸۶۰۰۲۱۴۳۴۳۳

پیشگفتار

کتاب حاضر، حاصل پژوهشی پیرامون شناسایی مفروضات بنیادین فرهنگ سازمانی مبتنی بر آموزه­های اسلامی می­باشد که در آن سعی شده است مقولات و مفاهیم اساسی و بنیادی فرهنگ سازمانی در قرآن و متون اصیل روایی اسلامی مورد بررسی قرار گیرد و بر این اساس با مطالعه و بررسی دیدگاه­های مدیریتی به تحلیل متون اسلامی پرداخته شده است و پس از استخراج مفاهیم و مقولات بنیادین فرهنگ سازمان از منظر اسلام، به مقایسه تطبیقی این مقولات با دیدگاه­های مدیریتی رایج پرداخته شد.

مقوله فرهنگ با ظهور انسان روي كره زمين پديد آمده اما فرهنگ سازماني موضوعي است كه به تازگي وارد بحث‌هاي مديريت شده است. جوامع با توجه به مباني فكري و اعتقادي‌شان، داراي فرهنگ‌هاي متفاوت و مختص به خود هستند. تمام اعمال و رفتار انسان‌ها به‌عنوان مهم‌ترين عنصر در اجتماع، تحت تأثير فرهنگي است كه آنها به خود گرفته‌اند و بدون ترديد افراد مختلف با ارزش‌ها و باورها و هنجارهاي فرهنگ اجتماعي خويش به سازمان ها ملحق مي­شوند(توسی و دیگران، ۲۰۰۶ : ۱۱۵). از اين رو فرهنگ سازماني پيوندي نزديك با فرهنگ عمومي جامعه دارد و بخش گسترده­اي از رفتار و بالندگي سازماني را تحت پوشش قرار مي­دهد. اساسا جوهره­ي فرهنگ سازمان در مفروضات بنیادین، آن فرهنگ قرار دارد که این مفروضات با مبنایی ایدئولوژیکی، منبعث از اعتقادات و باورهای فرهنگی هرجامعه می‌باشند. و بالطبع درك آنها، مي­تواند تحلیل و بررسي سطوح ظاهري ديگر را به آساني امکان‌پذیر سازد (شاین،۱۳۸۳: ۱۵۴).

در سال­هاي اخير نظريه‌پردازان سازمان به اين حقيقت پي برده­اند كه پديده فرهنگ سازماني مي‌تواند در صحنه زندگي اعضاي سازمان نقش بسيار مهمي ايفا كند زيرا فرهنگ سازماني يا به‌عبارتي مجموعه اعتقادات و ارزش‌ها و الگوهاي رفتاري كه عموما افراد سازمان پاي‌بند آن هستند، بر روي تمام جنبه­هاي سازمان از جمله رفتار فردي، نگرش كاركنان، خلاقيت و نوآوري، تدوين اهداف و اجراي استراتژي­ها، انگيزه‌ و تعهد، ميزان وفاداري افراد، سخت‌كوشي، نظم و انضباط و بهره وري تأثير مي­گذارد (زارعي متين ،‌۱۳۷۸: ۶۵).

فرهنگ سازمانی در سه سطح، مظاهر رفتاری، ارزش­های حمایت شده و مفروضات اساسی و زیربنایی، قابل تجزیه و تحلیل می­باشد. که سطح مفروضات اساسی، اساس رفتارها و منبع نهایی ارزش­ها به‌شمار می­آید. نهادینه شدن ارزش­ها منجر به باورهای عمیق می­شود که این باورها خاستگاه رفتارها و اقدامات، محسوب می­گردد(شاین،۱۹۸۵: ۸).

در فرهنگ اسلامي نیز مبانی و باورهای جهان­بینی و ایدئولوژیک در این سطح‌ (مفروضات بنیادین)‌ نقش اساسی ایفا می­کند. مثلا اعتقاد مسلمانان به وحدت و یگانگی خداوند موجب انسجام و یکپارچگی می­شود و هم‌سويي و هماهنگي ارزش‌هاي فردي و سازماني را به‌دنبال دارد: واعتصموا بحبل الله جمیعا ولاتفرقوا[۱] (دعايي،۱۳۸۱: ۶۴) و اين جهان‌بيني توحيدي و ايدئولوژي الهي به عنوان عميق‌ترين سطح فرهنگ سازماني در لايه مفروضات اساسي قابل طرح مي‌باشد كه ارزش‌ها و باورها از آن سرچشمه مي­گيرند و در مظاهر رفتاري متجلي مي­شوند.بر این اساس آنچه در این تحقیق دنبال می‌شود شناسایی مفروضات بنیادین فرهنگ سازمانی محیط­های آموزشی با تاکید بر آموزه­های دین مبین اسلام می­باشد.

لذا با عنایت به اینکه در این اثر، مفروضات بنیادین فرهنگ سازماني با رويكرد توجه به ابعاد معنوي و بنیادی متأثر از انديشه­هاي اسلامي و مباني فكري و ايدئولوژيك افراد و گروه­هاي سازماني مورد بررسي قرار مي­گيرد، امید است بتواند گامي مؤثر در راستاي بومي‌سازي فرهنگ سازماني در آموزش و پرورشي باشد كه عهده­دار ارتقاء سطح فرهنگ و حفظ و ارزيابي و تعالي و انتقال ميراث فرهنگي جامعه است و در عين حال موجب افزايش بهره­وري و اثربخشي در تحقق اهداف عاليه نظام مقدس جمهوري اسلامي گردد. در ادامه مراتب قدردانی و سپاسگزاری خویش را از مقام شامخ و روشنگری­های بی‌دریغ اساتید راهنمای بزرگوارم سرکار خانم دکتر عزتی و سرکار خانم دکتر دیالمه تقدیم می­دارم. و از تمام عزیزانی که به صورت­های گوناگون در تدوین این اثر، همراهی­ام نمودند به خصوص مادر دلسوز و فداکارم که هر آیینه دست گرمش تکیه­گاه من است و دعای خیرش ره­توشه راه دشوار من؛ تقدیر و تشکر می­نمایم.

برای بارگیری فهرست مطالب و بخشی از کتاب اینجا کلیک کنید.

[۱]. سوره آل عمران، آیه‌ی۱۰۲