کتاب/ سرمایه اجتماعی در نهج البلاغه
کتاب/ تاریخ تحولات سیاسی و اداری در ایران جلد اول

کتاب/ ساختار عملياتي تأمين مالي اسلامي از طريق انتشار سهام

عنوان کتاب : ساختار عملياتي تأمين مالي اسلامي از طريق انتشار سهام (درس‌هايي از سرمايه‌گذاري خطرپذير)
مولف : دکتر حبیب احمد
مترجمان : دكتر مهدي صادقی؛ احمد بهاروندی؛ سید روح الله احمدی حاجی آبادی

مقدمه

مؤسسه آموزشي و پژوهشي اسلامي بانک توسعه اسلامي(IRTI)[1] در سال۱۴۱۰ ه.ق (۱۹۸۱ م) به منظور انجام تحقيقات در جهت توانمندسازي فعاليت‌هاي بانکداري، مالي و اقتصادي در کشورهاي اسلامي و سازگارنمودن اين فعاليت‌ها با معيارهاي شرعي تأسيس شده است. به علت مسئوليت مذکور، همواره در اختيارگرفتن متبحرترين انديشمندان از داخل و خارج به منظور انجام تحقیقات بنیادی در زمینه های بانکداری و تأمین مالی اسلامی مورد توجه بوده است.

حدود سی سال قبل که فعالیت‌های جدی در زمینه راه‌اندازی سازوکارهای بانکداری اسلامی شروع شد، قصد بر این بود که فعالیت‌های بانکداری اسلامی به سمت استفاده از عقود مشارکتی مانند مضاربه و مشارکت سوق داده شود اما عملاً و بعد از گذر زمان مشاهدات به دست آمده نشان دادند که بانک‌های اسلامی بیشتر مایلند که از عقود با درآمد ثابت و از پیش تعیین شده کوتاه مدت مانند اجاره و مرابحه استفاده کنند. هرچند که در خلال این سال‌ها افرادی سعی کرده‌اند تا علل این اقبال را بررسی کنند و توضیحاتی در رابطه با آن ارائه کنند اما در این مطالعه سعی شده است تا این مسأله را از منظر عملیاتی‌تری بررسی نماید. مطالعه حاضر ریسک‌های مختلفی که ممکن است شیوه ‌های تأمین مالی از طریق انتشار سهام را تهدید کنند بررسی نموده و مدلی را به بحث می‌گذارد که تا جایی که ممکن باشد این ریسک‌ها را تقلیل داده و یا تعدیل کند ضمناً با تکیه به مفهوم مکمل بودن نشان می‌دهد که چرا بانک‌های اسلامی به‌طور نسبی کمتر از ابزار‌های بدهی پر ریسک‌تر استفاده می‌کنند و در نهایت پیشنهاد می‌کند که سرمایه گذاری خطرپذیر الگوی مناسبی است که به وسیله آن می‌توان ریسک‌های ناشی از روش تأمین مالی از طریق انتشار سهام را مدیریت کرد. بنابراین به نظر می‌رسد جهت اقبال موسسات مالی اسلامی به تأمین مالی ازطریق انتشار اوراق سهام بایستی مراکزی جهت مدیریت ریسک‌های ناشی از این نوع تأمین مالی تأسیس شوند. به طور کلی به نظر می‌آید که تأمین مالی پایه سهام بایستی نقش چشمگیرتری را در بانکداری و تأمین مالی اسلامی داشته باشد که به همین علت اندیشمندان و محققین بایستی پس از تبیین ماهیت ابزارهای مالی اسلامی ریسک‌های مترتب بر هر کدام را به خوبی شناسایی نموده و راهکارهایی را به منظور تعدیل این ریسک‌ها ارائه نمایند. این تحقیق یکی از اولین تلاش‌ها در جهت تبیین ابعاد سازمانی تأمین مالی اسلامی از طریق انتشار سهام است و امید است زمینه ساز انجام تحقیقات گسترده‌تری در این راستا باشد.

[۱].Islamic Research and Training Institute

برای بارگیری فهرست مطالب و بخشی از کتاب اینجا کلیک کنید