کتاب/ آینده پژوهی مبانی اصول و روش ها
کتاب/ روش شناسی مطالعه موردی در پژوهش های مدیریت: آزمون نظریه و نظریه پردازی

کتاب/ تفکر سیستمی

عنوان کتاب : تفکر سیستمی
مولف : دنلا اچ. مدوز (Donella H. Meadows)
مترجمان : دکتر عادل آذر؛ حامد فلاح تفتی
نوبت چاپ : دوم
رده بندی دیویی : ۰۰۳

بخشی از پيشگفتار

كتاب‌هاي زيادي در باره مفاهيم سيستم‌ها، ويژگي‌ها و پيچيدگي سيستم‌ها به زبان فارسي تأليف يا ترجمه شده است. مرور اين كتب نشان مي‌دهد كه تئوري سيستم‌ها مبحثي پيچيده و ثقيل است كه فهم آن نياز به كلاس درس و رويه استاد – شاگردي دارد. آميخته شدن ادبيات سيستم‌ها با مباني فلسفي، فيزيك، رياضي و علم اطلاعات سبب شده است كه يادگيري تئوري سيستم‌ها از طريق كلاس درس و آموزش‌هاي دانشگاهي امكان‌پذير باشد.

كتاب تفكر سيستمي نوشته دونالد اچ.ميدوز كه به زبان فارسي ترجمه شده است، رويكردي كاملاً متفاوت و متمايز از متون موجود در داخل كشور دارد. نويسنده با قلمي شيوا، متني روان و به دور از ادبيات فلسفي و پيچيده تئوري سيستم‌ها، مفاهيم، عناصر، اجزاء و مدل‌سازی سيستم را در ساده‌ترين شكل با ذكر مثال‌هايي اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي و سياسي به نحوي خودآموز ارائه كرده است. خانم ميدوز به زيبايي و با زيركي خاصي به خواننده ياد مي‌دهد كه چگونه به خانواده خود، محيط خود، جامعه و دنياي سياست نگاه نظام‌گرا داشته باشد. بدون آنكه از روابط پيچيده و رياضي استفاده كند، چگونگي سيستماتيك انديشيدن و كل‌گرا فكر كردن را به هر خواننده دانشگاه نرفته‌ايي مي‌آموزد. اين كتاب بدون اينكه به تعاريف كلاسيك و خسته‌كننده آكادميك متوسل شود، آنچنان با مثال‌هاي واقعي كه دنيا و جوامع مختلف تجربه كرده‌اند، تفكر سيستمي را تشريح مي‌كند كه خواننده احساس مي‌كند، ساعت‌ها در كلاس درس تئوري سيستم‌ها آموزش ديده است.

ذكر مثال‌هايي در حوزه نرخ رشد جمعيت و سياست زادوولد، چالش آلودگي محیط زیست، پرداخت يارانه‌هاي نقدي، سياست ساخت مسكن ارزان قيمت براي زوج‌هاي جوان و قشر كم درآمد (مانند پروژه مسكن مهر در ايران)، تحليل شرايط اقتصادي كشور و بررسي آنها با نگاه سيستمي، آنچنان ساده و علمي مطرح شده است كه هر خواننده‌اي را قادر به تحليل شرايط امروز ايران مي‌كند و اين حس را در انسان تقويت مي‌كند كه كلاس نديده يك متخصص تحليل سيستم شده است. از طرفي ويژگي‌ خاص اين مثال‌ها سازگاري با شرايط امروز كشور ما است. نويسنده كه از بهترين مدرسه تحليل سيستم جهان (موسسه فناوری ماساچوست) فارغ‌التحصيل شده است، در اين كتاب به روايت تجربيات خود و همكارانش مي‌پردازد. وي از محيط درس و مشق و دانشگاه به ميان مردم و جامعه رفته است و با ديدگاهي برخاسته از اعتقادات مذهبي و اجتماعي خود به ارائه راه حل علمي براي مسائل با علم سيستم پرداخته است.

اين كتاب از سه بخش اصلي تشكيل شده است: بخش اوّل؛ شامل تعريف پايه‌اي و ساده‌اي از سيستم، بازخورد و باغ‌وحش سيستم‌ها است. اينكه يك سيستم تك موجودي و چند موجودي چگونه به تعادل دست مي‌يابد و مي‌تواند به حيات خود ادامه دهد، در اين فصل تشريح شده است. مثال‌هاي ارائه شده در اين بخش به‌خوبی نحوه سيستمي فكر كردن و درك رفتار سيستم‌هاي پيچيده را به خواننده آموزش مي‌دهد. نويسنده به‌خوبی نشان مي‌دهد كه چگونه سيستم‌هاي مختلف و مشابه در سطوح مختلف پيچيدگي، رفتار مشابه از خود نشان مي‌دهد. همچنين با ذكر مثال‌هايي واقعي در دنياي اقتصاد نشان مي‌دهد كه چگونه اقتصادهاي متكي به منابع مشترك تجدید‌پذیر و تجدید‌ناپذیر در چرخه اضمحلال و يا تعالي قرار مي‌گيرند.

برای بارگیری ادامه پیشگفتار،فهرست مطالب و بخشی از کتاب اینجا کلیک کنید